6029 6963 lene@essenzen.dk

At blive forældre er for langt de fleste en fantastisk oplevelse og samtidig en enorm omvæltning. Vores identitet forandres idet vi går fra at være nogens barn til at være nogens forældre. 

Den ene dag et kærestepar med alverdens tid til sig selv og hinanden – den næste dag forældre til et spædbarn, der er 100% afhængig af én og som man helt uerfaren står med det fulde ansvar for. Den tid man tidligere kunne bruge på sig selv, ens partner, studie, job eller hobby går nu mestendels til den lille ny og til amning, skiftning og sovetider. Selv en uforstyrret nattesøvn kan ikke længere tages for givet. 

Heldigvis er vi mennesker skruet sådan sammen, at vi vokser med det ansvar vi står med. Desuden kan det være godt at minde sig selv om, at alle de forældre, der har fået børn før os, har stået i samme situation – og har fundet en vej. En anden god reminder er, at den perfekte forælder ikke eksisterer – og at det er tilstrækkeligt ‘bare’ at være en ‘god nok’ forælder. Perfektion er en illusion.

De nybagte forældre jeg ser i min praksis har et ønske om at blive mere bevidste om deres forældrerolle. Nogle har manglet en god nok rollemodel i deres egne opvækst og/eller har et mål om give deres eget barn noget helt andet, end det de selv har fået som børn. De har derfor truffet et bevidst valg om at definere deres forældrerolle med sparring og støtte fra en udenforstående professionel, så de får tid og rum til selv at mærke efter hvilken slags forælder, de ønsker at være – fremfor blot at køre videre i opvækstfamiliens skabelon af, hvordan man som forældre opdrager sine børn.

Det er naturligt, at man som nybagt forælder vender blikket mod og bliver nysgerrig på sin egen tidlige opvækst og sine egne forældres forældreroller og gør status over både mødte og ikke-mødte behov i ens egen tidlige barn-forældre relation. Det er ikke ualmindeligt med såringer og uafsluttede konflikt i familien, som den nybagte forælder har lagt bag sig og glemt alt om, men som nu vækkes til live ved det nye barns ankomst.

Et servicetjek af familiens forælder-barn-relationer og andre usynlige dynamikker, er der mulighed for at få kastet lys over ved en familieopstilling.  

Som mennesker er vi præget af den atmosfære og kultur vi vokser op i og fra helt tidligt i livet lærer vi fx hvordan vi forventes at agere i bestemte situationer og hvilket samspil vi kan forvente os i forskellige relationer. Allerede fra før vi bliver født ligger der forventninger, ambitioner og håb i familien og venter på os. Fra barndommen bærer vi  således dybe prægninger med os videre i livet. Mens vi er børn, vil det vi oplever hjemme blive betragtet som ‘normalen’, men efterhånden som vi bliver større og vores verden vokser, præsenteres vi for andre ‘normaler’ fx. via kig ind i de hjem, som vores lege- og skolekammerater vokser op i. Langsomt begynder vi at stille spørgsmålstegn ved og forholde os kritisk til vores egne forældremodeller.

Hvilken forælder vil du være og hvad vil du give videre til dine børn?

Her kan du læse mere om de store overgangsfaser i livet eller om barndommen som personlighedens fundament.

 

Kontakt

Mobil 60 29 69 63 E-mail lene@essenzen.dk

Klinikadresse

I Roskilde
Algade 28a, 2. sal
4000 Roskilde

I København
Nørre Søgade 27a, st.
1370 København K