Et stigende antal mennesker søger at bringe spiritualiteten ind i deres liv. Moderne spiritualitet drejer sig ikke nødvendigvis om en religiøs praksis, men om at være i kontakt med sin intuition, tunet ind på sin indre stemme og at leve i overensstemmelse med sine inderste værdier.
Et rigt indre liv i overensstemmelse med ens inderste kerne og i forbindelse med sjælens stemme kan sagtens kombineres med et ydre liv med job og familie.
Spiritualitet behøver ikke være knyttet til en bestemt religion og det er ikke nødvendigt at tilbringe flere år i et fjerntliggende, afsondret kloster for at komme i kontakt med sjælen og mærke intuitionen. Det er en gave, vi alle har umiddelbar adgang til. Omdrejningspunktet er troen på et guddommeligt princip og på at vi alle er gensidigt forbundne. Om du så er kristen, buddhist, muslim eller blot har en tro på at være en del af noget større, er mindre væsentligt.
“Kend dig selv,” stod der over indgangen til Apollon-templet i Delfi og mange spirituelle vejledere har rådet søgende til at søge sandheden i sig selv. En måde at få kontakt til sit indre følelsesliv og lære sig selv at kende er gennem mindfulness og meditativ praksis. Lær at følge dit hjerte, eller din gut feeling og lad dig styre af dit indre, fremfor at lade dig styre af hændelser eller ting uden for dig selv. Spiritualitet kan være det, der skaber balance og mening i livet.
Psykosyntesen rummer plads til både din sjæl og din tro. Det er en positiv psykologi og en nænsom terapiform, som fokuserer på menneskets potentialer og muligheder for udvikling. Dens sigte er at skabe indre balance og selvrealisering gennem selvindsigt. Den skaber forbindelse til vilje og kreativitet og støtter dig til at få kontakt til din dybeste indre verden og følelsen af mening i tilværelsen.
Psykosyntesen har sine rødder i den humanistisk-eksistentielle psykologi og blev oprindeligt formuleret som teori af den italienske psykiater Roberto Assagioli (1888–1974) i begyndelsen af 1900-tallet.
Psykosyntesen i dag
Psykosyntesen anvendes på mange forskellige områder fx inden for undervisning, social- og sundhedsvæsnet, organisationsudvikling, konflikthåndtering, kunstnerisk virksomhed og andet kreativt arbejde og ikke mindst som metode til selvudvikling og -realisering såvel individuelt som i grupper.
Der findes over 50 institutitioner over hele verden, bl.a. i Sverige, England, Tyskland, Holland, Schweiz, Frankrig, Italien, Grækenland og USA, som beskæftiger sig med forskning og uddannelse inden for psykosyntesen.